Je tuin winterklaar maken
Is het tijd om je tuin winterklaar te maken maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben alle belangrijke tips voor je op een rijtje gezet, zo kun je meteen de tuin in!
Tijd om af te dekken!
November is bij uitstek de maand om de tuin voor te gaan bereiden op de naderende winter. Vocht, vorst en winterzon vormen een gevaar voor veel planten. Zorg daarom altijd dat je tuin helemaal klaar is voor de winter. De zon kan er voor zorgen dat de bladen of scheuten van groenblijvende heesters brandwonden krijgen. Het is daarom en goed idee om je planten af te dekken of in te pakken. Je geeft je planten als het ware een winterjas. De meeste planten kun je gewoon beschermen met een constructie van stokken en bijvoorbeeld jute. Daartussen kun je wat stro en droog blad strooien. Ook kun je er voor kiezen om een plastic zak over de takken heen te trekken en rond de stam dicht te binden. Maar door zo’n zak wordt de hele plant nogal windgevoelig en kan op een winderige plek gaan wrikken tijdens winterstormen. Dat is slecht voor de wortels. Een ander nadeel van zo’n plastic zak is dat er eerder scheuten in uitlopen dan gewenst, omdat het binnen in de zak aardig warm kan worden. Die scheuten verdrogen vervolgens als de zak wordt verwijderd. Er bestaat ook een oude methode: de knobbels boven de wortels inpakken in sparrentakken die je er eromheen vastbindt. Zulke takken zijn al ver voor de kerst los te koop.
Per plant verschillende beschermingsmethodes
- Hoge planten kun je beschermen met een constructie van bamboestokken in de grond. Wikkel wat stro en droge bladeren rond de stam en bind dat niet al te strak vast met een touw. Wikkel jute rond de bamboestokken en bind het bovenaan met een lapje vast.
Palmboom: de enige palmsoort die in Europa voorkomt is de dwergpalm. Deze plant kan wel enige vorst verdragen, maar het is altijd beter deze in te pakken tijdens een strenge winter. Gebruik voor het inpakken van de stam stro en dennentakken en zet daar een rietmat omheen. Het blad kan dan enige vorstschade oplopen, in het voorjaar zal de palm weer snel nieuwe uitlopers maken.
Stamroos: als het overdag vriest, moet een stamroos tegen vorstschade beschermd worden. Bind aan het eind van de stam wat stro. Ook dennentakken, bijvoorbeeld die van de afgedankte kerstboom, kunnen als bescherming voor de wortel knobbels worden gebruikt. De knobbels zijn duidelijk zichtbaar, het is het verdikte gedeelte waar de takken uit de stam komen. Deze plek is heel vorstgevoelig!
Klim- en struikrozen: bij deze rozen zit de knobbels net boven of net onder de grond, hier biedt een eenvoudig bergje aarde aan de voet voldoende bescherming.
Planten in potten
Planten in potten zijn in de winter veel kwetsbaarder dan planten in de volle grond. Dat is logisch, want de wand van een pot is dun en daarom kan de wortelkluit eerder bevriezen. Planten in potten kun je beschermen door de pot of bak aan de binnenkant eerst te bekleden met noppenfolie. Maak op de bodem wat gaten in de folie, zodat het regenwater altijd gemakkelijk weg kan lopen. Of zet de potten bij elkaar in een kistje en vul de tussenruimte op met droog blad of stro. Geef buitenplanten die in potten staan geen water meer om te voorkomen dat de aarde en dus de wortels bevriezen. Er is een groot verschil in winterhardheid tussen planten die in de volle grond staan en dezelfde exemplaren in pot. Zet daarom als het harder gaat vriezen (-10°C) exotische planten in potten in een schuur of onverwarmde kamer.
Gazon winterklaar maken
Zolang de temperatuur boven de 6 graden blijft, zal het gras blijven groeien. Maai het gras vanaf deze maand niet meer te kort maar zet de maaier een standje hoger. Als er een viltlaag is ontstaan. Vilt is een laag vermengd organisch materiaal tussen het gazon en de bodem. Die laag kan tot 4 cm dik worden en tal van problemen veroorzaken. Het wordt gevormd wanneer het organisch afval van het gazon zich te snel ophoopt, zodat het niet meer op een natuurlijke manier kan worden ontbonden door de bodem. Voor een optimaal onderhoud is het aan te bevelen het gazon te bemesten met een wintermeststof.
Wat kan ik doen voor de vogels?
In de herfst zoeken vogels actief naar beschutting en een voedselplek voor de winter. Door nu te voederen, weten ze dat ze in de winter in jouw tuin terecht kunnen. Als het erg koud wordt, kan je nu al vetbollen en pindaslingers aanbieden. Dan ben je in de winter verzekerd van gezellige vogeldrukte in je tuin.
Een vogelhuisje kan een ideale uitrust plek zijn voor een vogel, met name in de nacht. Dat geldt echter alleen voor schone vogelhuisjes. Tip is dan ook om vogelhuisjes in het najaar een goede schoonmaakbeurt te geven. Je slaapt zelf ten slotte ook het lekkerst in een schoon bed!
Schakel je toch liever hulp in voor het winterklaar maken van je tuin? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.
Gerelateerde berichten
Is het tijd om je tuin winterklaar te maken maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben alle belangrijke tips voor je...
Dit moet je weten over de hortensia
De hortensia is in vele tuinen een populaire en makkelijke...
Naast dat jij als volwassene geniet van je tuin, is het ook fijn als jouw kinderen dit ook kunnen. En dan het liefst op een...