Tuinklussen in juni
We zijn halverwege juni en dat betekent dat de langste dag van het jaar eraan komt! Alles is lekker aan het groeien en veel planten staan al vol in bloei. Je zou denken dat je nu klaar bent voor dit seizoen, maar om te kunnen blijven genieten doe je je tuin er goed aan om een deze maand nog een aantal klusjes uit te voeren. Lees snel verder wat je in juni kan doen.
Zaaien en verplanten:
Wat nieuwe beplanting betreft is dit de tijd om zaden te strooien voor een- en tweejarige planten. Denk bijvoorbeeld aan: leeuwenbekje, stokroos, juffertje-in-het-groen, Oost-Indische kers en vlijtig liesje. Verplanten kun je het beste doen voor 21 juni, omdat ze voor die tijd de meeste kracht hebben om te groeien.
Snoeien:
Van juni t/m eind augustus is het tijd om de Blauweregen (Wisteria) te snoeien. Knip alle nieuwe takken terug tot 15 tot 20 cm en haal overbodige takken weg. Ook struiken en heesters die voor 21 juni bloeien mogen worden gesnoeid. Voor hagen geldt dat dit juist het beste na 21 juni gedaan kan worden, zodat de sterkte voorjaarsgroei er al uit is.
Onderhoud:
Heb je een Rododendron in je tuin? Verwijder dan de uitgebloeide bloemen zonder de jonge scheuten te beschadigen. Zo krijgt je plant meer energie om nieuwe knoppen te maken. Voor bezitters van pioenrozen is het van belang om de plant te ondersteunen net voordat ze gaan bloeien, zodat hij mooi in vorm blijft. Bij appel- of perenbomen is het belangrijk dat de vruchten niet te dicht op elkaar groeien. Dun ze uit zodat de vruchten meer ruimte en kans maken om zich te ontwikkelen.
Voeding en water:
Rozen kunnen deze maand wat extra voeding gebruiken. Geef ook je planten wat extra water op de warme zomerdagen, het liefst in de vroege ochtend of in de avond.
Moestuin:
Zaaien: boerenkool, bonen, sla, rode bieten, tuinkers. Tip: Door ze verspreid te zaaien kun je de oogst ook spreiden.
Oogsten: rode bieten, oogst ze als ze nog niet enorm groot zijn, want dan is de smaak beter. Sla en aardbeien zijn ook klaar om te eten. Peultjes kun je ongeveer na 21 juni oogsten. Rabarber kun je beter niet meer oogsten na juni, zodat de plant reserves kan opbouwen voor volgend jaar.
Bemesten: wortels, uien, koolgewassen, tomaten.
Snoeien: Druiven in de volle groei kun je het beste in juni snoeien. De bloemen worden druiventrossen. Knip de scheut af na de tweede tros, voorbij het blad.
Kas: Bij felle zon is het belangrijk dat je voor wat schaduw zorgt in de kas. Anders kunnen je gewassen verbranden. Hiervoor kun je een schaduwdoek of vliesdoek gebruiken. Ook is het belangrijk dat er altijd een raam openstaat in je kas, zodat er geen condens en schimmel ontstaat.
Gerelateerde berichten
De meningen zijn nogal verdeeld over wat wel en wat geen onkruid is. Sommigen zullen genieten van de klaproos in de tuin en...
2023 is bijna voorbij! De jaarwisseling is een tijd om terug te...
Is het tijd om je tuin winterklaar te maken maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben alle belangrijke tips voor je...