In de lente begint de vijver weer tot leven te komen. Het is belangrijk om in het voorjaar je vijver een goede onderhoudsbeurt te geven. Wanneer je een goede start maakt zal je vijver daar de rest van het seizoen van profiteren. Lees hieronder wat je kunt doen voor het onderhouden van je vijver.
Vijverwater
Het water is het belangrijkste onderdeel van de vijver. Tijdens de wintermaanden is er veel neerslag in de vijver gevallen en weinig water verdampt. Hierdoor kan de waterhardheid van de vijver erg laag zijn. Door de zacht vijverwater kunnen de zuurstofplanten niet goed groeien. Het is dus belangrijk dat de kwaliteit van het water goed is en de waterhardheid in het voorjaar te verhogen. De kwaliteit van het water kun je meten en zo op het gewenste niveau brengen. Bij het aflezen van waterwaarden zijn drie waarden belangrijk:
- De KH Waarde laat zien hoeveel mineralen een verbinding zijn aangegaan met CO2. Deze waarde hoort tussen de 7 en 13 te liggen.
- De GH Waarde geeft aan hoeveel mineralen in het water zijn opgelost. Een waarde boven de 10 wordt aangeraden.
- De PH Waarde geeft de zuurtegraad aan van de vijver. Deze waarde moet tussen de 6 en 8,5 zijn.
Zuurstofplanten
Zuurstofplanten zijn essentieel voor een gezonde vijver. Ze zorgen ervoor dat het water helder blijft en houden de groei van algen tegen. Snoei de planten 15 tot 20 centimeter terug onder de vijveroppervlakte. Zo krijgen ze genoeg ruimte om goed uit te lopen. De afgeknipte plantdelen kun je gebruiken om te stekken in een apart plantmandje.
Waterlelie en moerasplanten
Knip de dode stengels en bladeren weg van de moerasplanten en waterlelies. Zo zorg je ervoor dat er niet teveel organisch afval in de vijver achterblijft. Bovendien krijgen de planten zo weer ruimte om goed uit te lopen. In de lente kun je waterlelies en moerasplanten ook splitsen of vermeerderen. Haal de plant met mand en al uit de vijver. Snijd of scheur een deel van het wortelstelsel waarop nieuwe uitlopers te zien zijn af en plaats dit deel in een apart plantmandje.
Vijverbodem
Verwijder de dode plantenresten uit de vijver. Te veel afval op de vijverbodem zorgt ervoor dat de bodem gaat rotten. Rottende plantenresten ontrekken zuurstof aan het vijverleven, met gevolg dat vissen zullen sterven en het biologisch evenwicht verstoort raakt. Je kunt een net over je vijver plaatsen om te voorkomen dat er bladeren en takken in de vijver terecht komen.
Vissen
Controleer of de vissen de winter goed zijn doorgekomen. Zodra de watertemperatuur boven de acht graden uitkomt kun je de vissen beginnen te voeren. Bij een lagere watertemperatuur is de stofwisseling van vissen zo laag dat ze bijna geen voedsel nodig hebben.
Reigers
De reiger uit de vijver houden is een belangrijk onderdeel, ze kunnen namelijk veel schade aanrichten aan je vijver. Omdat er in de wilde natuur in het voorjaar nog maar weinig voedsel voor ze te vinden is, is een vijver met vissen extra aantrekkelijk voor de reiger. Bovendien zijn de waterplanten die bescherming bieden voor de vissen nu nog erg klein. De beste manier om een reiger uit je vijver en tuin te houden is door een net over je vijver heen te spannen zodat ze niet in je vijver kunnen gaan staan.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het onderhoud of aanleggen van een vijver? Neem gerust contact met ons op. Ons deskundige team staat voor je klaar!
Gerelateerde berichten
Dit moet je weten over de hortensia
De hortensia is in vele tuinen een populaire en makkelijke...
Jouw tuin helemaal up-to-date maken volgens de nieuwste trends? We zetten hier de laatste ontwikkelingen voor je op een...
Wanneer kan je het beste water geven?
Vooral in de eerste 2 jaar na het planten is het belangrijk om op regelmatige basis wat te geven. Is er een sloot vlak in de...