Snoeien van bomen
Met de winter op komst is het tijd om je tuin winterklaar te maken, te snoeien en op te ruimen. In de winter gaan de bomen in winterrust, dit is een uitstekende tijd om de bomen te snoeien. Zodra alle blaadjes van de bomen zijn word de vorm van de boom goed zichtbaar en kun je hem snoeien naar wens.
Het handigste is om per boom te kijken wat de beste snoeitijd is. Niet elke boom hoeft namelijk gesnoeid te worden. Maar als je vindt dat je boom te groot word is het verstamdig dit wel te doen. Ook zijn er een aantal uitzonderingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de esdoorn, de berk en de haagbeuk. Dit zijn een aantal voorbeelden van bomen die gaan bloeden na het snoeien. Dit betekend dat er sap uit de snijwonden komt. Deze bomen kunnen het best gesnoeid worden tijdens de zomermaanden of vroeg in de winter. Fruitbomen kun je snoeien om een betere oogst te krijgen. Pitvruchtbomen snoei je tussen januari en maart. Steenvruchtbomen snoei je niet in de winter, maar na de bloei.
Vaste planten
Zodra de bloemen van je vaste planten er treurig en uitgebloeid bij hangen, ben je snel geneigd deze mee te nemen in de snoeibeurt. Echter kunnen vaste planten nu niet gesnoeid worden. Wat je wel kunt doen is de uitgebloeide bloemen wegknippen. De rest van de plant kan je met rust laten. Dit omdat de plant anders kans heeft om te bevriezen tijdens de winter. De bladeren van de planten kun je gewoon laten afsterven. Dit biedt meteen bescherming voor de onderliggende wortels en is een fijn onderkomen voor insecten. De bladeren kun je in het voorjaar weer snoeien.
Het snoeien van heggen, struiken en heesters
In de herfst moeten de hagen nog één laatste keer worden gesnoeid. Dit voorkomt verrotting als gevolg van vochtafzetting. Loofhagen nooit te ver terug snoeien, hierdoor krijg je gaten die in de winter niet meer dicht groeien. Ook is het belangrijk om bladeren van bomen van de heg te halen, anders krijgt de heg onvoldoende frisse lucht en zon en kan deze gaan rotten.
Als heesters beginnen te vergelen, om te buigen of zaad te schieten is het tijd om ze te snoeien. De planten trekken nu hun vocht terug naar de wortels. Als je niet snoeit heb je kans dat ze vergaan. Struiken en heesters kunnen met ongeveer driekwart worden teruggesnoeid. Dit kan per soort verschillen.
Stamrozen
In oktober kunnen stamrozen met een zware kroon tot ongeveer kniehoogte (±50cm) terug snoeien. Dit voorkomt het breken van takken tijdens eventuele najaarsstormen. Als het zacht weer blijft bloeien rozen nog even door.
Hortensia
Heb je Hortensia’s in je tuin? Dan kan het zijn dat je eind oktober ook nog wat snoeiwerk te doen hebt. Het beste is om dit gewoon met een knipschaar te doen. Het liefst per jaar niet meer dan 1 derde van de plant weg knippen. Voor de rest knip je de dode takken van de hortensia eruit, net boven de dubbel knop.
Het juiste gereedschap
Je hebt verschillende soorten gereedschap voor planten en bomen. Je gebruikt bijvoorbeeld een scherpe handzaag om dikke takken af te zagen. Let er op dat de tak niet gaat scheuren, dit beschadigd de boom. Je kunt hiervoor ook een grotere snoeischaar gebruiken die geschikt is voor dikke takken.
Mocht je over een grote tuin beschikken dan kun je ervoor kiezen om een takkenversnipperaar te kopen of huren. Het versnipperde hout kan uitstekend worden toegepast in uw tuin als border, bodembedekking, een wandelpaadje, en als compost als voeding voor uw planten en bomen. De snippers vormen een mulchlaag van organisch materiaal. Deze humuslaag is uitstekend geschikt voor bodemorganismen zoals wormen en pissebedden, bacterieën en schimmels. Het beste is om het hout eerst wat te laten indrogen, dit voorkomt dat de machine vast loopt. Denk wel aan je veiligheid! Gebruik altijd een veiligheidsbril en stevige handschoenen.
Hulp nodig bij het snoeien en/of winterklaar maken van je tuin? Neem dan contact met ons op voor een afspraak!
Gerelateerde berichten
Een tuin vol leven is niet alleen leuk om naar te kijken, maar...
Mei is een geweldige maand in de tuin, de lente is in volle gang...
Het is oktober, de herfst is begonnen! Ook in deze tijd van het...