Aan de slag met bloembollen!
Bloembollen zijn een waardevolle en onmisbare aanvulling in de bloementuin. Narcissen, sneeuwklokjes, krokussen en blauwe druifjes geven, al vroeg in de lente, kleur aan de border terwijl de andere planten nog in winterrust zijn. Het zijn de eerste tekenen van leven in een dan nog vrij kaal ogende tuin. Plant je borders dus vol met een groot assortiment aan bloembollen en geniet maandenlang van hun bloemenpracht!
Planten
Bloembollen planten is heel eenvoudig. In een mum van tijd zitten de bollen in grond. De vuistregel is dat een bloembol (met het puntje omhoog) twee keer zo diep wordt geplant als de bol hoog is. Is de bloembol vijf centimeter hoog dan wordt de bol dus ongeveer tien centimeter diep geplant. Vanaf januari verschijnen de groene puntjes boven de grond en nog wat later de eerste bloemknoppen.
Om een natuurlijke lente-uitstraling in de tuin te creëren is het leuk om verschillende soorten en kleuren tulpenbollen in een mand of emmer te mixen en op willekeurige plekken in de tuin uit te strooien en te planten. Zo is het verrassingseffect in het voorjaar optimaal!
Grond en voeding
De nieuwe bloembollen groeien en bloeien eigenlijk in elke grond. Het is wel van groot belang dat de grond goed waterdoorlatend is. Het geven van voeding is het eerste jaar zeker niet nodig omdat de bol alle groeistoffen al in zich heeft om goed te kunnen groeien en bloeien. Geef de bollen na aanplant water zodat ze zo snel mogelijk aan de slag kunnen gaan om wortels te maken. Als de bloembol, voor winter, nog kans ziet om voldoende wortels te maken gaat hij sterker de winterperiode in.
Er zijn een aantal problemen waar je tegen aan kunt lopen
- Gele bladeren. Dit komt bijna altijd omdat er te veel water wordt gegeven
- Verwelking, bollen die niet tot bloei komen. De bollen zijn in dit geval té droog geworden
- Grijze aanslag of rafelige bladen. Dit kan duiden op schimmels. Verwijder de geïnfecteerde planten en behandel de resterende met een antischimmel middel.
Planten in potten
Planten in potten zijn in de winter veel kwetsbaarder dan planten in de volle grond. Dat is logisch, want de wand van een pot is dun en daarom kan de wortelkluit eerder bevriezen. Planten in potten kun je beschermen door de pot of bak aan de binnenkant eerst te bekleden met noppenfolie. Maak op de bodem wat gaten in de folie, zodat het regenwater altijd gemakkelijk weg kan lopen. Of zet de potten bij elkaar in een kistje en vul de tussenruimte op met droog blad of stro. Geef buitenplanten die in potten staan geen water meer om te voorkomen dat de aarde en dus de wortels bevriezen. Er is een groot verschil in winterhardheid tussen planten die in de volle grond staan en dezelfde exemplaren in pot. Zet daarom als het harder gaat vriezen (-10°C) exotische planten in potten in een schuur of onverwarmde kamer.
Gazon winterklaar maken
Zolang de temperatuur boven de 6 graden blijft, zal het gras blijven groeien. Maai het gras vanaf deze maand niet meer te kort maar zet de maaier een standje hoger. Als er een viltlaag is ontstaan. Vilt is een laag vermengd organisch materiaal tussen het gazon en de bodem. Die laag kan tot 4 cm dik worden en tal van problemen veroorzaken. Het wordt gevormd wanneer het organisch afval van het gazon zich te snel ophoopt, zodat het niet meer op een natuurlijke manier kan worden ontbonden door de bodem. Voor een optimaal onderhoud is het aan te bevelen het gazon te bemesten met een wintermeststof.
Wat kan ik doen voor de vogels?
In de herfst zoeken vogels actief naar beschutting en een voedselplek voor de winter. Door nu te voederen, weten ze dat ze in de winter in jouw tuin terecht kunnen. Als het erg koud wordt, kan je nu al vetbollen en pindaslingers aanbieden. Dan ben je in de winter verzekerd van gezellige vogeldrukte in je tuin.
Een vogelhuisje kan een ideale uitrust plek zijn voor een vogel, met name in de nacht. Dat geldt echter alleen voor schone vogelhuisjes. Tip is dan ook om vogelhuisjes in het najaar een goede schoonmaakbeurt te geven. Je slaapt zelf ten slotte ook het lekkerst in een schoon bed! Schakel je toch liever hulp in voor het winterklaar maken van je tuin? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.
Gerelateerde berichten
Is het tijd om je tuin winterklaar te maken maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben alle belangrijke tips voor je...
Is het tijd om je tuin winterklaar te maken maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben alle belangrijke tips voor je...
Paddenstoelen kom je voornamelijk in de herfst tegen, maar ze...