De hortensia is in vele tuinen een populaire en makkelijke bloeier. Je herkent ze aan de mooie kleurrijke bloemen. De sierheester staat symbool voor gratie, schoonheid en overvloed. Het is een veelzijdige plant die zowel buiten als binnen goed tot zijn recht komt. Wil jij lang genieten van je hortensia? In deze blog lees je alles over de verzorging!
Soorten
- Deze Anabelle hortensia (Hydrangea arborescens) staat bekend om de witte grote bollen bloemen. Deze hortensia wordt ongeveer een meter hoog en kan ook in de breedte flink groeien. Plaats deze mooie en geliefde hortensia bij voorkeur in de halfschaduw.
- De boerenhortensia (Hydrangea Macrophylia) is de meest voorkomende hortensiasoort in Nederland. Deze hortensia bloeit op scheuten die het jaar ervoor zijn ontstaan en heeft rode, blauwe, witte, paarse of roze bloemen. De plant kan tussen de één en twee meter hoog worden.
- Deze Japanse berghortensia (Hydrangea Serrata) heeft een sierlijk uiterlijk. Deze wat minder bekende soort heeft dunne takken en is winterhard.
- Zoals de naam het al zegt, heeft de pluimhortensia (Hydrangea Paniculata) pluimvormige bloemtrossen. De bloemen zijn meestal wit van kleur.
- Wil je graag een saaie muur tot leven brengen? Dan is de klimhortensia (Hyndrangea Anomala) iets voor jou. Deze soort kan tot wel twintig meter hoog worden.
Planten
Geef je hortensia een goede start door hem goed te planten. Ze kunnen zowel in een pot als in de volle grond worden geplant, het liefst op een plek half in de schaduw, of in de zon voor een mooie uitbundige bloei. Voordat je de hortensia in de grond zet, dompel je de aarde eerst een paar minuten onder in een emmer water zodat de kluit zich goed kan volzuigen. Houd er rekening mee dat wanneer je de hortensia op een zonnige plaats hebt geplant, hij extra veel water nodig heeft.
Water geven
De botanische naam van de hortensia, Hydrangea, verwijst naar het drinkgedrag van de plant. Hydro betekent water en daar houdt de plant van. Geef de plant ongeveer twee keer per week water. Wanneer de plant dorstig is zul je het gauw merken. De hortensia hangt er dan slapjes bij, maar knapt na een stevige slok water meestal snel weer op.
Snoeien
Of je de hortensia moet snoeien, is afhankelijk van de soort. De hortensia’s die bloeien op oud hout, hoeven niet gesnoeid te worden. Bij deze soorten hoef je enkel de verwelkte bloemen af te knippen. Bloeiers op nieuw hout, zoals de Anabelle en pluimhortensia’s snoei je in het voorjaar.
Voeding
Je kunt de hortensia speciale grond geven, maar gewone potgrond is ook prima geschikt. Wel is het goed om de plant regelmatig te bemesten, om de plant mooi en gezond te houden.
Kleur
Blauwe hortensia’s staan graag in een zure bodem voldoende aluminium, zodat de blauwkleuring wordt gestimuleerd. Om de blauwe of roze kleur van je hortensia mooi te houden geef je de plant aluin opgelost in water. Wanneer je dit 3 keer in de groeiperiode van april tot mei doet, worden de kleuren nog dieper.
Gerelateerde berichten
Naast dat jij als volwassene geniet van je tuin, is het ook fijn als jouw kinderen dit ook kunnen. En dan het liefst op een...
Is het tijd om je tuin winterklaar te maken maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben alle belangrijke tips voor je...
Een duurzame tuin is een milieuvriendelijke tuin waar planten en...