Gebruik en onderhoud van de tuinkas
Als je het volgende kweekseizoen weer wilt genieten van je oogst is het belangrijk om de volgende punten in de gaten te houden:
Schimmelvorming
Wie schimmelvorming en ziektes bij zijn gewassen wil vermijden, kiest voor een hygiënische tuinkas. Dit doe je door ervoor te zorgen dat je de tuinkas altijd netjes achterlaat nadat je erin gewerkt hebt. Geef alle spulletjes hun eigen plaats en berg ze altijd op na gebruik. Zorg ervoor dat je tuinkas voldoende belucht is, bijvoorbeeld met behulp van een automatische raamopener, en kies voor een inrichting die afgestemd is op het doel en gebruik van je tuinkas. Zo haal je het meeste plezier uit je hygiënische tuinkas!
Licht
Houd de ramen vrij. Plantjes hebben licht nodig en in een tuinkas krijgen ze dit in de eerste plaats via de ramen. Het spreekt dus voor zich dat je de ramen altijd helder en schoon moet houden. Naast voldoende lichtinval zorgen schone ramen bovendien ook voor een evenwichtig verspreide lichtinval, iets wat minstens zo belangrijk is. Als laatste vermijd je schade en slijtage wanneer je de ramen regelmatig schoon maakt.
Schade
Wat kapot is, moet gemaakt worden. Wanneer er schade optreedt aan je tuinkas is een snelle reparatie absoluut noodzakelijk. Kleine gebreken die je laat liggen, worden gegarandeerd erger en groeien uit tot grotere problemen. Voor je het weet heb je een tuinkas in verval, terwijl dit makkelijk vermeden had kunnen worden. Je wilt natuurlijk niet bezig zijn met herstelwerkzaamheden op het moment dat je eindelijk weer aan de slag kan in je kas!
Het reinigen van de kas
Gebruik geen chemicaliën om je kas schoon te maken, maar alleen neutrale reinigingsmiddelen die geen corrosie kunnen veroorzaken aan het aluminium of de beglazing. Bij harde wind of storm: deuren en dakramen altijd gesloten houden. In de wintermaanden dien je het dak van de tuinkas sneeuw- en ijsvrij te houden i.v.m. het gewicht en de lichtdoorlaatbaarheid.
Het reinigen van de kas
Gebruik geen chemicaliën om je kas schoon te maken, maar alleen neutrale reinigingsmiddelen die geen corrosie kunnen veroorzaken aan het aluminium of de beglazing. Bij harde wind of storm: deuren en dakramen altijd gesloten houden. In de wintermaanden dien je het dak van de tuinkas sneeuw- en ijsvrij te houden i.v.m. het gewicht en de lichtdoorlaatbaarheid.
Temperatuur in de kas
In de winter laat je de ramen meestal gesloten, alleen al om ervoor te zorgen dat de werking van een verwarmingsapparaat niet gehinderd wordt. Ook onverwarmde kassen die niet in gebruik zijn, blijven dicht om de lucht en de grond vochtiger te houden. Ook kun je een verwarming aanschaffen voor in je kas. Deze hoef je maar 2 maanden aan te zetten tegen de vorst, vanaf april en nog eens in oktober. Dan kun je ook nog eens vroeger oogsten! Als je orchideeën of cactussen kweekt, moet de verwarming het hele jaar door aan.
Gewassen verwijderen
Gewassen die niet nogmaals voor een mooie oogst zullen zorgen, kunnen verwijderd worden. Nu lijkt dit gemakkelijk, je verwijdert simpelweg de plant, maar het is goed om eerst naar de conditie van de plant te kijken. Zo is het niet aan te raden om droge gewassen te verwijderen. Dit heeft te maken met de eventuele aanwezigheid van schimmelsporen op het gewas. Als een gewas al in verval is geraakt, vestigen zich hier relatief snel schimmels op. Wanneer je droge planten gaat verwijderen schud je de sporen vrolijk in het rond. Je kunt zo onbedoeld je goede (winterharde) gewassen besmetten. WAT MOET JE DAN DOEN MET DIE UITGEDROOGDE PLANTEN?
Gerelateerde berichten
Is het tijd om je tuin winterklaar te maken maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben alle belangrijke tips voor je...
De meningen zijn nogal verdeeld over wat wel en wat geen onkruid is. Sommigen zullen genieten van de klaproos in de tuin en...
In de lente begint de vijver weer tot leven te komen. Het is...