Naast een prachtig tuinontwerp vormt een gezonde bodem de basis voor alles wat in de tuin groeit en bloeit. Een bodemanalyse is de beste manier om de huidige conditie van de bodem te beoordelen. Lees verder om te begrijpen waarom dit van belang is en hoe wij dit aanpakken!
Een vitale bodem kun je bevorderen door het gebruik van natuurlijke meststoffen. De kwaliteit van de bodem en de verbeteringen die nodig zijn, hangen samen in een fijn evenwicht. In de natuur spelen diverse processen een rol, waarbij een organische kringloop belangrijk is. Het gebruik van natuurlijke meststoffen draagt bij aan deze kringloop.
Bij het aanleggen van een tuin is een bodemanalyse de beste manier om de actuele staat van de bodem vast te stellen. Na een grondige analyse kunnen de juiste stappen worden genomen om een gezonde en vitale bodem te creëren. Een gezonde bodem zorgt ervoor dat aangeplante planten beter gedijen, minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen, en daardoor minder snel afsterven.
Voor onze bodemanalyse maken we gebruik van de ECOstyle BodemCheck, waarin vijf belangrijke stappen worden gevolgd.
Stap 1: Bodemstructuur
Een gezonde bodemstructuur vormt de basis voor duurzaam bodemonderhoud. Het is van groot belang voor de vochtbalans, zuurstoftoevoer en wortelgroei. Bij renovatie en het aanleggen van nieuwe tuinen kan de grond vaak flink verdicht zijn. Om de bodemstructuur te verbeteren, biedt ECOstyle PlantProfessional verschillende producten, zoals Terra-Fertiel en Terra-Actif.
Stap 2: De juiste pH
Het verzuren van de grond is een actueel onderwerp bij tuinonderhoud, veroorzaakt door zure regen en natuurlijke bodemprocessen. Een te zure bodem, met een lage pH-waarde, kan de plantengroei negatief beïnvloeden.
Een lage pH-waarde vermindert de activiteit van bodemorganismen, waardoor minder organische voedingsstoffen beschikbaar zijn voor planten. Ook kunnen zware metalen sneller oplossen, wat schadelijk is voor planten.
Ideaal is een pH-waarde tussen 5,5 en 7. Bij een te lage pH-waarde kan OpMaat-Kalk worden toegevoegd, waarbij de hoeveelheid afhankelijk is van de zuurgraad en bodemsamenstelling. Een bodemtest kan helpen om de pH-waarde vast te stellen.
Stap 3: Organische stof
Een goede hoeveelheid organische stof, zoals humus, is essentieel voor een gezonde bodemstructuur en voedt het bodemleven. Actief bodemleven breekt organische stof af en bevordert een goede bodemstructuur.
Organische stof kan veel water vasthouden, waardoor planten in droge periodes vocht kunnen opnemen. Zandgronden met veel organische stof zijn minder gevoelig voor droogte. Organische stof fungeert ook als een buffer voor voedingsstoffen, waardoor deze geleidelijk vrijkomen voor planten.
Stap 4: Bodemleven
Een gezonde bodem herbergt veel bodemleven, wat essentieel is voor:
- Het omzetten van organische stof in plantenvoeding.
- Verbetering van de bodemstructuur.
- Natuurlijke bescherming van planten tegen ziekteverwekkers.
Je kunt bodemleven introduceren met producten als Terra-Fertiel, Myco-Siertuin en Myco-Gazon, die belangrijke Mycorrhizae-schimmels, fosfaatvrijmakende bacteriën en composteringsbacteriën bevatten.
Stap 5: Voeding
Een goed gevoede bodem is essentieel voor gezonde planten. ECOstyle gebruikt 100% organische meststoffen die langzaam voedingsstoffen vrijgeven, afgestemd op de plantbehoefte.
Je borderplanten hebben voedingsstoffen nodig om goed te groeien en te bloeien. AZ-meststoffen hebben verschillende NPK-waarden (N voor stikstof, P voor fosfor, en K voor kalium) die specifiek bijdragen aan groei, wortelontwikkeling, bloem- en vruchtvorming, weerstand tegen ziekten en plagen, en vochtopname.
Kunnen wij je helpen met een bodemanalyse? Neem gerust contact met ons op!
Gerelateerde berichten
De lente is begonnen! Je kunt maart daarom ook wel de start...
In maart is het tijd om rozen te snoeien. Het kan zijn dat er al...
Mei is een geweldige maand in de tuin, de lente is in volle gang...