2023 is bijna voorbij! De jaarwisseling is een tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar, maar ook om te kijken naar volgend jaar. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging voor je tuin? Wij hebben een aantal goede voornemens voor tuiniers klaargezet in onze blog. Lees snel verder!
Gebruik van plastic
Weg met die plastic plantenlabels, gieters en tuingereedschap! Er zijn genoeg alternatieven, zoals houten tuingereedschap, plantenlabels van natuurlijk materiaal, of ijzeren gieters. En als je toch plastic afval hebt, geef het een tweede leven in de (moes)tuin.
Kies voor biologisch
Of je nu een moestuin hebt of niet, ga voor biologische producten. Door pesticiden te vermijden, geef je bijen, vlinders en andere insecten een betere overlevingskans. Dat betekent meer voedsel voor vogels en andere insecteneters die jouw tuin als thuisbasis hebben.
Stap weg van turf
Commerciële potgrond bestaat hoofdzakelijk uit turf, ook wel bekend als veen. Turf stoot bij het winnen ervan veel CO2 uit en veroorzaakt schade aan de natuur. Het voedt de planten bovendien niet, maar zorgt enkel voor een luchtige structuur. Kies in plaats daarvan voor grove compost of potgrond met kokosvezels.
Maak je eigen compost
Zelfgemaakte compost zit bomvol voedingsstoffen! Gebruik het als bodemverbeteraar, mulch rond je planten of als luxe woonplaats voor hommels en wormen. Composteren is bovendien helemaal niet moeilijk.
Kweek eigen groenten
Verser dan groenten uit eigen tuin wordt het niet. Beginners kunnen starten met makkelijke groenten zoals sla, aardappelen, courgettes of wortelen. Ervaren moestuiniers kunnen verschillende varianten proberen.
Plant een boom
Bomen zijn onmisbaar voor de wereld. Zet er dus gerust een paar in je tuin. Fruitbomen zorgen bovendien voor versgeplukt fruit elk jaar.
Wees zuinig met water
Door de droge zomers gebruiken we steeds meer leidingwater voor onze planten. Dat is niet alleen duur, maar ook slecht voor onze watervoorraad. Vang regenwater op met regentonnen of een tank. Sommige planten gedijen zelfs beter op regenwater dan op kraanwater.
Houd onkruid onder controle
Niemand houdt van onkruid wieden, maar misschien moeten we het een beetje omarmen? Zorg er wel voor dat het niet de overhand neemt, want dan stelen ze licht en voedingsstoffen van je planten. Een paar minuten per dag wieden maakt al een groot verschil.
Help de dieren in je tuin
Veel wilde dieren worden bedreigd, maar we hebben ze nodig voor ons ecosysteem. Je kunt ze helpen door vogels te voederen, bij- en vlindervriendelijke bloemen te planten, vijvers te maken en je tuin te laten verwilderen voor egels en andere kleine dieren.
Koop manueel of elektrisch tuingereedschap
Tuinmachines op tweetakt of benzine zijn niet goed voor het milieu. Vervang ze door een zeis of een spitvork. Het werkt net zo goed, is duurzamer en goedkoper, en je blijft in beweging.
Kringlooptuinieren
Houd alle tuinresten in de tuin. Naast composteren, kun je een takkenwal of snipperwand bouwen. Dieren vinden het geweldig en het ziet er ook nog eens mooi uit! Denk ook aan een zelfgemaakt insectenhotel met takjes, blaadjes en stenen.
Gerelateerde berichten
Het is augustus, de maand van het grote genieten! Niets hoeft en...
Oude kranten hergebruiken in de tuin
Krant uitgelezen? Gooi ‘m niet weg! Je kunt oude kranten voor...
Een duurzame tuin is een milieuvriendelijke tuin waar planten en...