Paddenstoelen kom je voornamelijk in de herfst tegen, maar ze groeien het hele jaar door. Rond deze tijd kun je ze op verschillende plekken zien verschijnen, ook in je eigen tuin! Paddenstoelen zijn erg nuttig en belangrijk voor ons ecosysteem. Hieronder lees je meer over paddenstoelen in je tuin.
Waarom paddenstoelen?
Paddenstoelen laten vaak zien hoe het met de natuur gaat. Het is meestal een goed teken als er paddenstoelen in je tuin groeien, ze zorgen namelijk voor een gezondere bodem, ruimen plantenresten op en hebben een gunstige invloed op bepaalde bomen en struiken.
Soorten paddenstoelen
- De meeste paddenstoelen die je in je tuin zult tegenkomen zijn saprofyten, ook wel de opruimers genoemd. Deze soorten groeien door het opnemen van organische stoffen uit dode organismen zoals afgevallen blad, dode planten en dieren. Ze hebben een voorkeur voor een vochtige en vruchtbare bodem en komen in het najaar tevoorschijn.
- De symbionten. Deze groep leven in symbiose met een bepaalde boom. Symbiose is de wisselwerking waarbij de schimmels groeien rond en in de wortels van planten en bomen. Vele symbionten zijn zeldzaam geworden, omdat ze erg gevoelig voor processen als verzuring, stikstofdepositie en verdroging.
- De parasieten zijn de paddenstoelen die op een levend organisme groeien en die gastheer aantasten. Gezonde bomen zijn sterk genoeg om weerstand te bieden aan parasieten. Daardoor zullen uiteindelijk enkel de zieke en verzwakte bomen sterven en blijven de gezonde bomen over. Zitten er paddenstoelen op je boom en twijfel je over de gezondheid van de boom? Ons deskundige team kijkt graag met je mee. Neem gerust contact met ons op!
Hoe krijg je paddenstoelen in je tuin?
- Bomen zijn een bron voor paddenstoelen. Om meer paddenstoelen te krijgen plant je bij voorkeur bomen in je tuin die in symbiose leven met paddenstoelen, zoals: eik, beuk, berk, hazelaar of linde.
- Heb je een boom die moet worden afgezaagd? Ook met afgezaagde bomen of omgevallen stammen kunnen paddenstoelen ontstaan. Laat ze dus vooral in je tuin staan of liggen!
- Ruim een klein deel van de tuin niet op en bedek de bodem met wat snoeihout en bladeren. De mulchlaag die er ontstaat houdt het vocht vast wat een goede kweekbodem is voor saprofyten.
- Wees zuinig met kunstmest. Gebruik liever organische materialen zoals stro of dierlijk mest.
- Een moslaag is een perfecte voedingsbodem. Wil je meer paddenstoelen in je gazon? Dan kun je je gazon beter niet ontmossen.
- Een houtsnipperpad kunnen veel paddenstoelen verschijnen. Zorg ervoor de het pad niet tussen de bomen ligt, want dat is nadelig voor de paddenstoelen die in symbiose leven met de bomen.
Gerelateerde berichten
Vogels voeren in de winterHet is voor vogels moeilijk om de...
Dieren in je tuin helpen overwinteren
In je tuin leven meer dieren dan je zult denken. In deze koude...
Is het tijd om je tuin winterklaar te maken maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben alle belangrijke tips voor je...